Hofleverancier

Toespraak van Gabi tijdens de receptie van de uitreiking Predicaat bij Koninklijke beschikking Hofleverancier:

Toen ik Koen leerde kennen in 1998 ging al snel één van onze eerste gesprekken over het schildersbedrijf van zijn vader. Het werd mij duidelijk dat het hier niet ging om een gewoon schildersbedrijf, het bedrijf bestond toen namelijk al 77 jaar. Koen maakte mij in een van deze gesprekken duidelijk dat hij graag de zaak in wilde en voor het 100 jarig bestaan van het bedrijf wilde gaan, om vervolgens dan ook het predicaat Bij Koninklijke beschikking hof leverancier aan te vragen. Dat leek toen nog heel ver weg.

Voor de aanvraag van het predikaat zijn Koen en ik in de geschiedenis van het bedrijf gedoken. Onze zoektocht naar zogenaamd bewijslast is gestart bij de Kamer van Koophandel. In 1921 bestond er nog niet zoiets als een kamer van koophandel. De eerste stukken van de Kamer van koophandel van het bedrijf komen uit 1932. Daarmee konden we dus nog niet de oprichting van het bedrijf in 1921 aantonen. We kregen toen de tip om in oude digitale kranten te gaan zoeken. Voor wie denkt dat wij dagen en uren in een archief hebben doorgebracht tussen oude kranten die moet ik helaas teleurstellen. In deze tijd zijn alle oude kranten digitaal gemaakt en zo hebben wij dus dagen en uren, dat dan weer wel, op de bank doorgebracht met een laptop en een tablet. U kunt zich misschien wel voorstellen dat dit heerlijke uren waren want niet alleen de geschiedenis van het bedrijf kwam voor bij maar ook de geschiedenis van de regio Delft. Diverse nieuwjaarswensen van het bedrijf, en ja gelukkig ook 1 uit 1921, advertenties voor het zoeken naar personeel en artikelen hebben we gevonden. We hebben een gedeelten van de gevonden advertenties en artikelen verzameld en ingelijst. Ook zijn er een paar oude kranten helemaal uitgeprint en liggen de stukken van de Kamer van Koophandel er om door heen te bladeren voor wie interesse heeft.

Het schildersbedrijf is dus 1921 door de dhr. J. van Eijk. Het bedrijf was toen gevestigd in de Kerkstraat.

Ton, mijn schoonvader, is in 1971 bij Fa. J. van Eijk en Zn komen werken. Op dat moment was het bedrijf gevestigd aan de Oude Delft. In 1985 is Ton toegetreden als mede vennoot van het bedrijf. Mijn schoonvader heeft in 1989 het bedrijf overgenomen. Laten we daarbij vooral mijn schoonmoeder, Thea niet vergeten. Want mijn schoonvader had dan wel de leiding en was het gezicht van het bedrijf maar mijn schoonmoeder kunnen we wel beschrijven als stille kracht. Zij deed de administratie, de loonbetalingen (dat ging toen nog met loonzakjes), verwerkten offertes en rekeningen, toentertijd nog op de typemachine, zij stond de klanten te woord aan de telefoon en zorgde voor de invulling van de agenda van Ton.

Koen wist als kind al dat hij in de toekomst het bedrijf wilde overnemen. Na de MAVO is Koen de schildersvakschool in Utrecht gaan doen. Met een diploma meesterschilder op zak is Koen in 1999 bij het bedrijf komen werken. Vele jaren hebben vader en zoon samen met werknemers in het bedrijf gewerkt. Toen in 2012 de 2 laatste werknemers met pensioen gingen werd het bedrijf voor het eerst in de geschiedenis een bedrijf zonder werknemers.

In 2015 heeft Koen het bedrijf alleen voortgezet. U kunt zich voorstellen dat het soms handig is om een extra handje erbij te hebben wanneer er grote steigers gebouwd moeten worden. Daarom wordt Koen soms geholpen door onze zoon en de vriend van onze dochter.

En daar staan we nu, 1 oktober 2021. Koen grootste droom op werkgebied is uitgekomen. Het bedrijf bestaat honderd jaar en het predicaat bij koninklijke beschikking hofleverancier is toegekend. Dat dit niet zomaar een erkenning is is ons de afgelopen twee jaar duidelijk geworden tijdens de aanvraag van het predikaat.

De afgelopen 4 weken werd dat nog duidelijker ter voorbereiding van deze receptie. Ook op het moment dat we bij de drukker kwamen en voor de  bestickering van de auto
op pad gingen bleek dat we het voor die bedrijven het eerste bedrijf zijn wat het predicaat heeft gekregen.

Bij het predicaat hoort ook een wapenschild met een eigen unieke code. Vorige week zijn we samen met mijn schoonouders naar Swalmen gereden om ons eigen wapenschild op te halen. In Swalmen zit koper en metaalgieterij Sillen en Co gevestigd. Zij zijn het enige bedrijf wat het wapenschild mag maken. We kregen een kijkje in hun keuken. Het produceren van een wapenschild is een intensief proces waar veel handenarbeid bij komt kijken. En wij hebben hier vorige week met ons neus boven op gestaan. Ook hier hebben we een aantal foto’s van in de lijsten gestopt. 

Dit was een heel bijzondere ervaring en Koen en ik zijn dankbaar dat we dat samen met mijn schoonouders hebben kunnen doen.